Stoppa Folkmordet!

JemenSolidaritet — Blogg

mån 27 mars 2017

Internationella demonstrationer för Jemen på bombkrigets 2årsdag

Publicerad av Ulf Sandmark i Jemen    Lang en

article header image

Internationella demonstrationer för Jemen på bombkrigets 2årsdag

Den 26 mars 2017 hade Jemen bombats i två år av den Saudiledda koalitionen med stöd av Västvärlden. I solidaritet med Jemen och dess sönderbombade och svältande folk höll Föreningen Jemensolidaritet en demonstration i Stockholm på Norrmalmstorg. Det var en av många demonstrationer internationellt som samordnades med den väntade stora demonstrationen i Jemens huvudstad Sanaa.

image1

Och ja, Sanaademonstrationen var gigantisk, med uppemot 1,5 miljoner jemeniter som bildade en folksamling så långt ögat nådde ÅT BÅDA HÅLLEN. Alla visste att de riskerade livet eftersom det var en klar dag och det saudiska flygvapnet kunde bomba när som helst. Bland dem fanns på hedersläktaren Jemens tillförordnade president Saleh Al Samad som förra året den 20 augusti stöddes med en liknande demonstration på mer än en miljon människor, som knappt nämndes i Västvärldens fakemdia. Under presidenten finns Jemens nya nationella samlingsregering där Houthierna finns med, som en mycket viktig del, tillsammans med en rad andra partier. Det är denna regering som har detta gigantiska stöd för att försvara landet mot den brutala och hatade saudiska aggression och dess västerländska uppbackare.

image2

Denna dag var första gången det jemenitiska folket fick känna att de har stöd från människor i många västerländska länder i det krig som kallas "det glömda kriget". Förutom demonstrationen i Stockholm organiserade jemenitiska aktivister tillsammans med fredsrörelsen en demonstration i London som gick till kontoret för BBC, fakemedias urmoder. Det ordnades manifestationer i Geneve och Dijon. I Rom protesterade fredsaktivister inför alla människor på S:t Petersplatsen. I New York, Ottawa och Vancouver hölls demonstrationer liksom i Indien. I Paris hölls demonstrationen dagen innan framför Eiffeltornet och i Berlin planeras en demonstration den 1 april med internationellt deltagande att gå till Brandenburger Tor.

I Stockholm samlades ett femtiotal personer på Jemensoldaritets demonstration å Norrmanlmstorg. Ordförande Roland Hedayat höll huvudtalet och Anders Romelsjö läste upp uttalanden och hälsningar från föreningarna Sveriges Fredsråd, Folket i Bild och Syriensolidaritet som stöder demonstration. Ulf Sandmark talade för Schillerinstitutet som också stödde demonstrationen. Jemenaktivisten Mohammed Aljalal berättade om kriget på svenska och talade sedan på arabiska direkt till den samtidiga jättedemonstrationen i Sanaa. Detta tal filmades och sändes live direkt till Sanaa tillsammans me bilder från demonstrationen.

Den största solidaritetsdemonstrationen hölls i London som en marsch till BBC. Ahmed Al-Ashaf som ledde demonstrationen och samordnade alla de olika internationella solidaritetsaktionerna, talade där tillsammans med den framstående människorättsadvokaten Kim Sharif, journalisten Mohammed Ali Carter och Stephen Bell.

I New York City hölls manifestationen utanför FN högkvarteret. De hundra demonstranterna kom från hela regionen men också så långt bort som Flint i Michigan.

Den franska demonstrationen dagen innan var välorganiserad och hade också ett hundratal deltagare. Bland talarna var flera franska experter på Jemens gamla konst och arkitektur. En kvinna var specialist på filosofin in Jemens urgamla skrifter. Demonstrationen blev speciellt viktig eftersom en av de elva franska presidentkandidaterna, Jaques Cheminade, också aktiv i Schillerinstitutet, hade gjort ett stöduttalande till Jemens inför demonstrationen. Därmed lyftes Jemenfrågan in i den intensiva franska presidentvalsdebatten.

I Jemen följde nyhetsmedia från den tidiga morgonen dessa internationella manifestationer parallellt med jättedemonstrationen i Sanaa.