Stoppa Folkmordet!

JemenSolidaritet — Blogg

tor 20 oktober 2016

Hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion

Publicerad av Roland Hedayat i Jemen    Lang en

Hyckleriet upphöjt till rojalistisk statsreligion

Ursprungligen publicerad i jinge.se

Sveriges vapenexport till Saudiarabien är kronan på verket i det mest flagranta hyckleri man kan tänka sig!

Få länder spelar en så destruktiv, farlig, folkrättsvidrig samt människo- och kvinnofientlig politik som Saudiarabien.

  • Destruktiv - genom att vara primus påeldare i giftig sekterisk retorik (också kallat "sunni-shia divide") som utnyttjas av ISIS-extremister och västliga imperialmakter för att kriga, bomba, döda och förstöra. Devisen är: "-det jag inte kan kontrollera - det förstör jag"
  • Farlig - genom att som Mellersta Österns främsta vapendepot samtidigt fungera som finansiär och vapendistributör till förryckta, kriminella jihadister.
  • Folkrättsvidrig - Saudiarabien har under sju månader i Jemen precisionsbombat bostadsområden, sjukhus, skolor, kraftverk, världsarv, matlager med mera. Landet var redan innan kriget ett av världens fattigaste och är nu på gränsen till total humanitär katastrof.
  • Människo- och kvinnofientlig - Landet seglar i en egen division när det gäller brist på respekt för mänskliga rättigheter. Att de tillskansat sig posten som ledare för FN:s människorättsråd bara understryker deras skamlöshet och cynism i denna fråga (och vilka goda vänner de har i Väst).

Prominenta ledare för svenskt näringsliv och Carl Bildt ryckte på senvintern i år ut för att försöka rädda det s.k. saudiavtalet, som innebar att Sverige utöver att skicka vapen, också odlade ett militärt bilateralt samarbete med Saudiarabien. Den socialdemokratiska ledningen insåg så småningom att detta var för mycket, och annullerade under stark vånda avtalet. De saudiska prinsarna blev arga, men det varade kort: Vår allas Konung fick stilla Saudiarabiens vrede genom att stryka sina royala frender mjukt medhårs, och det hade snabb effekt. Han viskade antagligen något i stil med : "Lugn, lugn, vi kommer att fortsätta att skicka våra fina dödliga vapen till er. Ni är prioriterad kund, men visa lite diskretion". Vilket pregnant exempel på konstitutionell monarki "in action"!

Sedan dess har det gått över ett halvår. Nu är det dags att konsolidera den nyvunna och ömsesidiga förståelsen. Näringsminister Mikael Damberg har rest till Saudiarabien för att träffa representanter för regeringen, inviga en affärsmässa och "främja och öppna dörrar för svenska exportföretag". Alltmedan Saudiarabien skapar tiotals 'Guernica' per dygn i Jemen, och är Al-Qaidas huvudsponsor såväl i Jemen som i Syrien och Irak.

Sverige har förvisso för det mesta haft ett "pragmatiskt" synssätt på vapenexport, det har gällt att inte vara för nitisk när det gäller motargumenten. Men att exportera vapen till ett land som terrorbombar sin granne tillbaka till stenåldern är i sannhet att sänka den etiska och moraliska standardens ribba ner till gruset på asfalten. Den nyvunna förakten för internationell lag och dito beundran för den starkares rätt kanske kan betraktas som en psykologisk form av NATO-anpassning?

Den svenska, såkallade "feministiska utrikespolitiken" är ett begrepp som i all sin luddighet ändå skall alludera till någon form av humanism och feminism i våra relationer till omvärlden. Problemet är att denna ordlek passiviserar stora delar av befolkningen i en falsk "feel-good"-känsla och lägger en kamoflageduk över den verkliga politiken. Det är därför dags att ta en uppgörelse med detta begrepp och den isnande innebörden av dess nakna och cyniska förljugenhet.